آشنایی با واژههای تخصصی میکسر

اصطلاحات تخصصی میکسر
همه افرادی که در زمینه موسیقی فعالیت میکنند، با دستگاههای مختلف تنظیم صدا آشنا هستند. در این میان، آشنایی با واژهنامه و اصطلاحاتی که برای هر دستگاه توسط کاربران حرفهای مورد استفاده قرار میگیرد باعث میشود درک بهتری از دستگاههای صوتی داشته باشید. بنابراین در این مقاله سعی کردیم واژهنامه جامعی درباره اسامی قابل استفاده درباره انواع میکسرها ارائه دهیم.
آشنایی بیشتر با هریک از این کلمات، باعث میشود بتوانید آسانتر با این دستگاهها و موزیسینها ارتباط برقرار کنید.
1. کانالها یا Channels
کانالها اساسا یک مسیر سیگنال هستند. بنابراین میکسری که به تعداد زیادی کانال مجهز شده باشد، این امکان را ایجاد میکند که دستگاههای بیشتری به آن متصل شده و از طریق آن هدایت شوند. ورودی و خروجی کانالها معمولا برای پذیریش میکروفون یا آمپلی فایرها، پری آمپها یا پردازندههای سیگنال طراحی میشوند.
2. نوار کانالها یا Channel Strip
چنل استریپها در واقع یک گروه از مدارها هستند که با هم عملکرد کانال خاصی از میکسر را کنترل میکنند. وقتی سیگنالهای صوتی از کانال میکسر عبور میکنند، Channel Strip ها روی آنها تاثیر میگذارند. چنل استریپها اغلب شامل موارد زیر خواهند بود.
_ جک ورودی در چنل استریپ باعث میشود یک ابزار خارجی نظیر میکروفون به میکسر متصل میشود.
_ ورودیهای XLR موجود روی کانال هم برای به حداقل رساندن نویز و تداخل به کار میآیند که باعث ایجاد تعادل کافی در صدا میشوند.
_ ورودیهای دیگر برای اتصال RCA یا TRSهای یک چهارم اینچ مناسب هستند.
_ پری امپ میکروفون یا تقویت کننده صدای میکروفون میتواند تا حدی سیگنالهای ضعیف میکروفونها را به line-level قوی پردازش و تقویت کند.
_ اکولایزر (Equalizition) که به اختصار آن را EQ مینامند در معنای لغوی به معنی مقیاسبندی است که وظیفه آن تنظیم فرکانس سیگنال خواهد بود.
_ اجزای دیگر موجود در چنل استریپها Routing ها هستند و همانظور که از اسم آنها پیداست، سیگنال را به سایر مدارهای میکسر صدا یا دستگاهها و پردازش کنندههای خارجی هدایت میکنند.
_ Fader یا فیدرها که برای کنترل حجم صدای ورودی و خروجی از آنها استفاده میشود.
3. ورودیها و خروجیها یا I/O
این قسمت که به اختصار I/O نوشته شده است، به انواع ورودیها و خروجیهای تعبیه شده روی میکسر اشاره میکند. تعداد و نوع ورودیها و خروجیهای موجود روی هر میکسر متناسب با نوع کاربری آن و نیازهای کاربران متفاوت است.
برای مثال در شرایطی که در حال "ضبط زنده" هستید، به میکسری نیاز خواهید داشت که ورودیهای کافی برای اتصال مجموعهای از میکروفونها و دیگر دستگاهها را برای شما فراهم کند. همچنین برای اتصال اسپیکر اصلی و اسپیکر مانیتور باید خروجیهای مورد نیاز را داشته باشد. همچنین بسته به نوع بلندگوهایی که حین اجرا از آنها استفاده میکنید، ممکن است میکسر به توان بیشتر یا کمتری برای اسپیکر اصلی و اسپیکر مانیتور نیاز پیدا کند.
همچنین برای میکس و ترکیب صداهای ضبط شده باید به این موضوع توجه کنید که چند ابزار به طور همزمان قرار است در این کار نقش داشته باشند؟ یعنی برای محاسبه تعداد ورودیها و خروجیهای میکسر مورد نیاز باید سایر دستگاههایی که قرار است بخشی از پروسه پردازش سیگنال و ضبط باشند را در نظر داشته باشید.
این دستگاهها میتواند شامل مواردی نظیر پردازندههای سیگنال و افکت، تقویت کنندههای میکروفون، هدفونها، اسپیکرهای مانیتور و وسایل اتصال مستقیم میکسر به DI box باشد.
4. مسیرهای کنترل سیگنال یا Bus ها
باسها را میتوان راه ارتباط بین کانالهای مختلف در نظر گرفت. به عبارت دیگر هریک از کانالهای میکسر، سیگنالهای خود را در یک یا گروهی از Busها مسیریابی و منتقل میکند. سپس Bus اصلی که توسط فیدرهای کانال تنظیم میشود، خروجی اصلی میکسر را به اسپیکرها یا رکوردرها میفرستد.
سایر باسها که با نام AUX Buses یا Auxiliary buses نیز معروف شدهاند، معمولا با یک ولوم روی هر خط قابل تنظیم هستند و سیگنال مربوط به جکهای خروجی روی خود آن ارسال خواهد شد. این سیگنالها با نام Post Fader شناخته میشوند. در واقع میتوان گفت Post Fader ها با اکولایزر به AUX پست میشوند، اما Pre Fader ها بدون تاثیر پذیری از اکولایزر و کاملا مستقل از آن به AUX ارسال میشوند.
خروجیهای Pre Fader برای ارسال ترکیب خاصی از سیگنالها به هدفون، پردازندههای افکت یا اسپیکرهای مانیتور مفید هستند.
5. گروهها یا Groups
میکسرهایی با چندین کانال، اغلب یک عملکرد گروهی دارند که به شما اجازه میدهد مجموعی از چندین کانال را پردازش و کنترل کنید.
هر گروه در واقع نظیر یک میکسر بسیار کوچک در دل میکسر اصلی عمل کرده و اجازه میدهد همه امکانت یک خط ورودی، برای گروهها هم قابل استفاده باشد. با توجه به اینکه همه کانالها تنها با یک فیدر کنترل میشود، خروجیهایی که به خروجی اصلی ارسال شوند با سادگی بیشتری قابل کنترل خواهند بود.
برای مثال میتوانید همه میکروفونهایی که در یک کیت استفاده میشوند را به یک گروه اختصاص دهید، تا امکان کنترل آسان همه صداهای درام را برای شما فراهم کند.
بعضی از میکسرهای صدا این امکان را فراهم میکنند تا گروهها عملکرد mute داشته باشند. این قابلیت برای زمانی که شما میخواهید یک گروه از ورودیها یا میکروفونها را بیصدا کنید، مفید خواهد بود. همچنین بعضی میکسرهای پیشرفته قابلیت " “scene را برای شما فراهم میکنند که بتوانید پیکربندی و تنظیمات گروهی از کانالها را ذخیره کرده و آنها را muted یا non-muted کنید.
6. اینسرت یا Inserts
یک کانال insert به شما اجازه میدهد که پردازشگرهای خارجی صدا مثل اکولایزرها، کمپرسورها و سایر ابزار را به گروه خاصی از کانالهای موجود متصل کنید. در میکسرهای بزرگ با طراحی پیچیدهتر، یک پورت تعبیه شده است که امکان اتصال دستگاههای خارجی مختلف به میکسر را برای شما فراهم میکند.
7. خروجی مستقیم یا Direct Output
خروجی دایرکت دقیقا ورودی همان کانال را بدون هیچ تغییر و افکتی به کاربر میدهد.
8. سیستم Cue
سیستم Cue یا راهنما، این امکان را برای شما فراهم میکند تا بتوانید به صدای تولید شده در هریک از کانالها بدون افکتهای خروجی میکسر گوش فرا دهید. این سیستم اجازه میدهد شما بتوانید به همه صوتها پیش یا پس از اعمال افکتها یا تاثیرگذاری تقویت کنندهها گوش کرده و صدای مطلوبتان را به سادگی تنظیم کنید.
Pre-fader listening که به اختصار PFL نامیده میشود، به شما اجازه میدهد که به سیگنالهای اصلی بدون آنکه آن را میکس کنید، گوش دهید.
After-fader listening که به اختصار AFL نامیده میشود، نیز به شما این امکان را میدهد که سیگنالهای افکت شده را به صورت جداگانه گوش کنید. این قابلیت برای عیبیابی سیگنالها به کار میآید. برخی میکسرهای پیشرفته قابلیت Solo In Place یا SIP دارند که قادر است همه کانالها را silence کند تا فقط به یک صدا و سیگنال گوش کنید. این ویژگی برای چک کردن مجزای صداها کارآمد است.
بررسی جدگانه هریک از سیگنالها بدون تاثیرگذاری روی سایر تنظیمات صدا، شما را در تولید صدای خروجی با کیفیتی که به همه جزییات آن به خوبی توجه شده است کمک خواهد کرد.
اگر شما از تازه کاران صنعت موسیقی هستید، با در نظر گرفتن هریک از واژههای بالا و آشنایی کامل با معنی و عملکرد آن میتوانید به راحتی با افراد حرفهای در این زمینه همکاری کرده و به خوبی با دستگاهها کار کنید. همچنین اگر قصد خرید میکسر دارید، پیش از آن، راهنمای خرید میکسر را مطالعه کنید تا خریدی هوشمندانه داشته باشید.