Loading...

انواع لوازم جانبی قابل استفاده برای میکروفون

انواع لوازم جانبی قابل استفاده برای میکروفون
یک میکروفون حرفه‎ای کنار توانمندی‌های خودش، به لوازم جانبی متعددی نیاز دارد تا بتواند صدای خروجی مطلوبی داشته باشد.

لوازم جانبی میکروفن

میکروفون یکی از اساسی‌ترین و اصلی‌ترین ابزار در ضبط و پخش صدای کاربر یا سازهای مختلف صنعت موسیقی است. به همین دلیل در هر استودیو حرفه‌ای یا خانگی همیشه یک یا چند میکروفن وجود خواهد داشت. همانطور که می‌دانیم میکروفون‌ها متناسب با نوع کاربری خود انواع مختلفی دارند که قابلیت‌ها و امکانات متنوعی در اختیار کاربران قرار خواهد داد که استفاده از این قابلیت‌ها در کیفیت صدای خروجی بسیار اثرگذار خواهد بود.

در این مقاله انواع فیلترهای مورد استفاده روی میکروفن‎ها و اثرگذاری هریک را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا با کارایی فیلترهای مختلف میکروفن آشنا شوید. همچنین درباره لوازم جانبی میکروفون توضیحات مکملی خواهیم داد. در صورت عدم آشنایی با اصطلاحات این متن، مقاله آشنایی با اصطلاحات رایج میکروفون را مطالعه کنید.

فیلترهای موجود روی میکروفون باعث می‌شوند یک میکروفون در فرکانس‌ صدای بالا یا پایین عملکرد متفاوتی از خود نشان دهد یا اصولا کاربری مختلفی پیدا کند. اغلب از این فیلترها برای میکروفن‌های حرفه‌ای ویژه ضبط صدای کاربر یا صدای سازها استفاده می‌شود.


1. فیلتر Low Cut یا High Pass

 

این فیلتر همانطور که از اسم آن پیداست، برای کنترل سیگنال‌های Low یا فرکانس پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد. فیلتر High Pass برای میکروفون، کاربردهای مختلفی دارد و شما می‌توانید در شرایط گوناگون نظیر حذف هام و صداهای ناخواسته پس زمینه وویس اصلی یا بستن فرکانس‌های پایین که قابل شنیدن نبوده و کاربردی ندارند از آن استفاده کنید.

برای استفاده از این فیلتر باید در پلاگین اکولایزر، فرکانس‌های پایین (یعنی از 300 هرتز به قبل) را بست. البته این فرمول بسیار کلی است و دراصل شما باید با توجه به جنس صدا و هدف اصلی خود در استفاده از این فیلتر، نسبت به بستن بازه خاصی از فرکانس‌ها اقدام کنید.

 فیلتر Low Cut یا High Pass

فیلتر لو کات یا های پس متناسب با نوع میکروفن، ممکن است در آن وجود داشته باشد یا وجود نداشته باشد.


 2. فیلتر High Cut یا Low Pass

 

استفاده از این فیلتر در شرایط خاصی پیش می‌آید. می‌توانید برای کنترل سیگنال‎های High یا همان فرکانس‌های بالا از این فیلتر استفاده کنید. این فیلتر برای حذف صداهای تیز، زننده و گوشخراش یا بستن فرکانس‌های بالا که عملا قابل شنیدن نبوده و کاربردی ندارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همچنین به منظور استفاده از این فیلتر در میکروفن خود، باید روی پلاگین اکولایزر بازه فرکانس‌های بالا (یعنی 1000 هرتز به بعد) را ببندید. ولی همانطور که پیش از این هم کفته شد چنین راهکاری بسیار عمومی است. بنابراین بهتر است با توجه به جنس صدا و هدف اصلی استفاده از فیلتر High Cut بازه مورد نظرتان را تعیین کنید.

 فیلتر High Cut یا Low Pass

با توجه به نوع میکروفن احتمال دارد فیلتر های کات یا لو پس، در آن به کار رفته باشد یا نرفته باشد.


 3. فیلتر پاپ

 

POP فیلتر، یکی از پرکاربردترین فیلترهای قابل استفاده روی میکروفن است. فیلتر پاپ برای جلوگیری از دیستورشن ناشی از نفس کشیدن، بازدم، صداهای ناگهانی صامت نظیر س، چ، پ و ب به کار می‌آید. به همین دلیل صدای باد و نفس کاربران حین ضبط صدا با این فیلتر به خوبی حذف خواهد شد.

با وجود این فیلتر می‌توانید میکروفن را به منبع صدا نزدیک و نزدیک‌تر کنید. پیش از آنکه صدا با انرژی زیاد به دیافراگم میکروفون برخورد کند، به لطف این فیلتر صداهای مزاحم آن پراکنده خواهد شد.

فیلتر پاپ در دو نوع داخلی و خارجی وجود دارد. یعنی برخی کمپانی‌های سازنده میکروفن، این فیلتر را داخل میکروفون تعبیه کرده‌اند. اما بسیاری از میکروفون‌ها فاقد این فیلتر هستند. برای چنین میکروفن‌هایی باید از فیلتر پاپ خارجی استفاده کنید.

فیلتر پاپ خارجی یک توری با طراحی دایره‌ای شکل است که در فاصله کمی از میکروفن تنظیم می‌شود. سپس شما باید از پشت این فیلتر صحبت کنید تا فیلتر POP بتواند صداهای ناخواسته، صدای بازدم و نفس را بگیرد.

فیلتر پاپ روی میکروفون برای حذف صدای همهمه

ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا میزان تاثیرگذاری فیلتر پاپ داخلی و خارجی به یک اندازه است؟

قطعا میزان اثرگذاری این فیلترهای داخلی و خارجی متفاوت است و هریک از این فیلترها میزان دسی بل مشخصی از صداهای مزاحم را حذف خواهند کرد.

بنابراین ممکن است متناسب با صدایی که قصد ضبط آن را دارید، علاوه بر فیلتر پاپ داخلی نیاز به استفاده از فیلتر پاپ خارجی داشته باشید تا صداهای مزاحم و همهمه به طور کامل حذف شوند.

برای درک بهتر میزان کارایی هریک از این دو فیلتر، باید از دفترچه راهنمای میکروفن توانایی آن در حذف صداهای مزاحم را مطالعه کنید و در صورت نیاز، از فیلتر پاپ خارجی نیز استفاده کنید.

برخی افراد همواره بین تهیه میکروفون با پاپ فیلتر داخلی و بدون پاپ فیلتر، دچار تردید هستند. در حالت کلی باید گفت میکروفن‌هایی که دارای پاپ فیلتر داخلی هستند در طولانی مدت با مشکلات خاصی رو به رو خواهند شد. چرا که فوم سازنده فیلتر پاپ پس از مدتی فرسوده یاپوسیده شده و ذرات آن کم کم پراکنده می‌شوند. این ذرات ریز به کپسول میکروفن می‎چسبند و به آن آسیب می‌زنند. همچنین مکن است بخار آب حین بازدم وارد فضای داخلی میکروفون شود. این رطوبت در طولانی مدت به میکروفن آسیب خواهد رساند. اما استفاده از پاپ فیلتر خارجی احتمال ورود رطوبت به فضای داخلی میکروفون را کاهش داده و عمر مفید آن را طولانی‌تر خواهد کرد.

فیلتر پاپ برای حفظ وضوح کیفیت صدای خروجی


 4. بادگیر

 

بادگیر یکی از لوازم جانبی میکروفون است که با استفاده از بافت نرم و پارچه‌ای، صدای وزش و هوهوی باد یا صداهای اضافه حین صحبت نظیر صدای بازدم را حذف می‌کند تا کیفیت صدای خروجی رضایت بخش باشد. برای کار با میکروفن در محیط‌های غیر استودیویی نظیر فضای باز که خبرنگاران در حال مصاحبه با سایر افراد هستند، استفاده از بادگیر باعث حفظ کیفیت صدا خواهد شد.

اما بادگیر صدا کنار مزایایی که دارد، اثرات منفی نیز روی صدا خواهد داشت. بادگیرها روی پاسخ صوتی اثر گذاشته و از طراوت صدای خروجی می‌کاهند. شما نیز می‌توانید نظیر سایر کاربران برای جبران این کاستی از تقویت کننده بسامد بالا استفاده کنید.

بادگیر میکروفون برای جلوگیری از صدای باد


5. فیلتر لرزش گیر و ضد شوک

 

فیلتر ضد شوک، نظیر پاپ یکی از کارآمدترین فیلترهایی است که برای میکروفن مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فیلتر باعث می‌شود میکروفون نسبت به لرزش، تکان‌های شدید و ناگهانی یا جا به جایی مقاومت خوبی داشته باشد.

مانند پاپ، این فیلتر نیز در دو نوع داخلی و خارجی طراحی شده است. یعنی بسیاری از میکروفن‌ها این فیلتر را در خود دارند. این سری میکروفون‌ها برای اجرای زنده روی صحنه، نظیر کنسرت، مداحی و سخنرانی انتخاب ایده‌آلی خواهند بود. چرا که افراد حین استفاده از میکروفن حرکت می‌کنند یا دست خود را حرکت می‌دهند. بنابراین در صورتی که میکروفون به فیلتر ضد شوک مجهز نشده باشد، بی‌شک صدای خروجی آن به دلیل اثرگذاری لرزش‌ها یا ارتعاشات خش دار و بی کیفیت خواهد بود. بسیاری از تولیدکنندگان، برای میکروفون‌های ویژه اجرای زنده از این فیلتر استفاده کرده‌اند.

 فیلتر لرزش گیر و ضد شوک میکروفن

لرزه گیر ضد شوک خارجی، یک پایه فلزی مقاوم و بادوام است که میکروفون را روی آن نصب می‌کنند تا با حذف لرزش‌ها، ارتعاشات و حرکات پیش‌بینی نشده از کاهش کیفیت صدا جلوگیری کند. با وجود این لرزه گیر نیازی به در دست گرفتن میکروفن نخواهد بود. از این پایه‌های لرزه گیر در فضای استودیو و هنگام ضبط حرفه‌ای استفاده می‌شود.

ارتفاع لرزش‌گیر یا فیلتر ضد شوک خارجی قابل تنظیم است و شما می‌توانید اندازه آن را متناسب با قد خود تنظیم کنید. بنابراین محدودیتی در استفاده از آن وجود نخواهد داشت.


 6. پایه میکروفون

 

برای ضبط صداهای مختلف مثل صدای کاربر، سازهای کوبه‌ای نظیر طبل، سازهای رشته‌ای نظیر تار و گیتار، سازهای مانند پیانو، شیپور و... به میکروفن‌های مختلف نیاز خواهید داشت. پس طبیعی است که برای هریک از این صداها به میکروفن خاصی نیاز باشد. متناسب با ارتفاع ساز، می‌توانید پایه میکروفن مناسبی انتخاب کنید.

پایه میکروفون مناسب برای تنظیم ارتفاع


در آخر باید گفت، پیش از تهیه میکروفون یا لوازم جانبی آن باید از نوع کاربری خود اطمینان خاطر داشته باشید. با تشخیص نوع کاربری، نیازمندی‌های شما مشخص خواهند شد و می‌توانید با توجه به نیازتان، میکروفون و لوازم جانبی مورد نظرتان را تهیه کنید.

سبد خرید شما